För att bli bra på att använda VPCn så vet vi av erfarenhet att du behöver både träning och coachning. Alltså samma som med allt man skall bli bra på; träning krävs. Träning och coachning är precis vad du får du av Idéfabriken. Men glöm inte: vi coachar – du gör jobbet!
När du har lärt dig VPCn och hur man jobbar med den så är det sedan dags att på allvar börja jobbet med att nå och gradvis verifiera det som hela startupvärlden kallar ”problem-solution fit”. Alltså att verifiera att din idé erbjuder en lösning som på riktigt efterfrågas av tillräckligt många som sitter på problemet. När du kommit så långt så har du goda chanser att få tag på din första såddfinansiering (sådd = ”att så ett frö”, finansiering i mycket tidig idéfas) och du har dessutom goda chanser att bli antagen till Movexum, Gävleborgregionens inkubator, med din innovativa startup. ”Problem – solution fit” är ditt första stora steg i en lång rad av steg du behöver ta för att nå nästa nivå som i startupvärlden kallas ”product – market fit”.
Om du tänker dig ett annat mål med din idé än att dra igång ett företag
Value Proposition Canvas har visserligen sin grund i startupvärlden men den har visat sig ypperlig att använda även i befintliga organisationer, både privata och offentliga. Speciellt när det formeras team runt idén som får jobba under startupliknande förhållanden, t.ex med begränsad budget i kreativa miljöer utanför den ordinarie organisationen.
Vill du utveckla din idé till att bli t.ex ett nytt bättre arbetssätt i din organisation så hjälper VPCn dig att analysera vilka inom organisationen som berörs av din idé och hur deras respektive problem och behov ser ut. När du skall sälja in din t.ex digitala idé så kommer din VD rimligen att fråga om helt andra saker än din IT-avdelning. Såklart, frågor och behov som skall tillgodoses är baserat på vilka jobb som VD och IT har att göra. Dina kollegor användarna har lika självklart helt andra behov än VD och IT, ekonomichefen har sina osv osv. Det är ditt jobba att analysera och leverera på alla de olika behoven och jobben som skall göras och som berörs av din idé.
På samma sätt är det om din idé är tänkt att bli en ny produkt eller tjänst i ett befintligt företag; samma analyser och verifieringar som ovan behöver göras och där är VPCn att utmärkt verktyg till din hjälp.
But first thing first; planera din idéresa med din idécoach och planera för när du skall gå Grundkurs VPC. Kursen leds av Idéfabrikscoach som gått handledarutbildning hos Strategyzer
En bra intro till VPC finns här
- tors 09 dec.Gävle Innovation Hub, DoSpace
- tis 07 dec.Propell Innovation Hub, Hudiksvall


